aktiviteter
aktiviteter

aktiviteter
2023
Utforska och inspireras till att delta i olika aktiviteter kring KBT. Här ser du kommande aktiviteter som är arrangerade av SfKBT och SfKBT:s lokalföreningar, föreningens vänföreningar såsom BTF och de internationella sammanhang som föreningen tillhör (EABCT, WCCBT, ICCP). På listan presenteras även evenemang som arrangeras av ideella aktörer eller av offentliga institutioner som erbjuds gratis och är av intresse för SfKBT:s medlemmar. Saknar du något bland aktiviteterna så kontakta styrelsen!
TA DEL AV MATERIAL FRÅN TIDIGARE AKTIVITETER
Som medlem har du tillgång till material från tidigare aktiviteters presentationer. Logga in och ta del av det som finns samlat från respektive genomförd aktivitet.
Här kan du som deltagit i tidigare aktiviteter ladda ner dokumentation.
Just nu finns inget material upplagt.
Makt och psykoterapi 12 februari 2024
Hur mår KBT idag? Samtal med Poul Perris från maj 2024
AI och psykologisk behandling 26 september 2024
Årskonferens 18-19 oktober 2024

BOKCIRKEL
2023-09-13
Arrangör: Norra lokalföreningen
Vi diskuterar boken Återhämtningsguiden av Niclas Almén. Niclas Almén är leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi, leg. psykoterpeut (KBT) och filosofie doktor i psykologi.
Bokcirkeln hålls digitalt via Zoom.
EABCT KONGRESS
2023-10-04 — 2023-10-07
Arrangör: European Association for Behavioural and Cognitive Therapies
Tema: CBT in a changing world: Migration in a cultural diversity
Kongressen hålls i år i Antalya, Turkiet.

SfKBT ÅRSKONFERENS
2023-10-20 — 2023-10-21
Arrangör: Svenska föreningen för kognitiva och beteendeinriktade terapier
Tema: Emotioner i terapirummet
Årskonferensen hålls i år i Göteborg. Den lokala styrelsen i Västsvenska lokalföreningen hälsar alla medlemmar landet runt välkomna att delta.
Anmälan senast den 15 oktober för deltagande på plats (19 oktober digitalt) – begränsat antal platser!

FÖRELÄSNING
2025-02-21
Arrangör: Sydsvenska lokalföreningen
SCHEMAFOKUSERAD KBT I PRIMÄRVÅRDEN
Vi inbjuder alla medlemmar i SfKBT till en föreläsning med Poul Perris, leg. läkare, leg. psykoterapeut, rektor och handledare vid Svenska Institutet för Kognitiv Psykoterapi (CBTI). Institutet har sedan ett antal år tillbaka utarbetat konkreta riktlinjer för Schemafokuserad KBT i primärvården.
Föreläsningen hålls på plats i Lund, men kan också följas digitalt via Zoom. Föreläsningen kommer inte att spelas in, den går alltså inte att se i efterhand.

EXTERN AKTIVITET
2025-03-27 — 2025-03-28
BTF:s ÅRSKONGRESS
Arrangör: Beteendeterapeutiska föreningen
Kongressen hålls i Karlstad på temat Allra närmast mig – Intimitet i en komplex värld. Tanken är att fokusera på det som berör oss på djupet, det som ligger oss nära och gör oss till människor. Intimitet avser i det här sammanhanget inte enbart romantiska relationer, utan interaktioner där individerna upplever ömsesidig tillit och känslomässig närhet.
Medlemmar i SfKBT inbjuds att delta till samma pris som BTF:s medlemmar. Rabattkoden finns på ditt medlemskonto.

FÖRELÄSNING OCH ÅRSMÖTE
2025-04-01
Arrangör: Västsvenska lokalföreningen
Nu är det dags för Västsvenska föreningens årsmöte och vi hoppas att du vill vara med! Även i år kombinerar vi det formella med trevligt umgänge, god mat och en spännande föreläsning.
Under rubriken Färre diagnosspecifika terapiformer, fler hjälpta patienter – är UP en lösning i primärvården? diskuterar Billy Larsson hur UP (Unified Protocol) kan bidra till ett mer tillgängligt och effektivt arbetssätt i primärvården och varför vi kanske inte behöver så många olika terapier som vi tror.
Efter föreläsningen håller vi vårt lokala årsmöte.

ÅRSMÖTE OCH FÖRELÄSNING
2025-04-08
Arrangör: Mellansvenska lokalföreningen
ATT FÖRSTÅ OCH BEHANDLA ÄTSTÖRNINGAR UTIFRÅN KBT
Medlemmar i Mellansvenska lokalföreningen kallas till årsmöte.
I samband med årsmötet inbjuder vi till en föreläsning med Evelina Linder, socionom, leg. psykoterapeut, handledare och författare. Hon har skrivit böckerna När det hälsosamma blir ohälsosamt och Föräldraguiden vid ätstörningar.
Årsmötet och föreläsningen hålls på plats i Stockholm, men kan också följas digitalt via Zoom. Även övriga medlemmar i SfKBT och andra intresserade inbjuds till föreläsningen.

ARTIKELDISKUSSION OCH FÖRELÄSNING
2025-04-23 och 2025-05-06
Arrangör: Norra lokalföreningen
RADICALLY OPEN DIALECTICAL BEHAVIOR THERAPY (RO-DBT)
– EN TRANSDIAGNOSTISK BEHANDLING VID OHJÄLPSAM OCH ÖVERDRIVEN SJÄLVKONTROLL
Norra lokalföreningen inbjuder till en artikeldiskussion i ämnet RO-DBT – teoretiska utgångspunkter och patientperspektiv den 23 april samt en föreläsning på temat den 6 maj med Martina Isaksson, leg. psykolog och doktor i medicinsk vetenskap.
Artikeldiskussionen, som bygger på inläsning av två artiklar, kommer att utgå från oss själva som terapeuter och våra kliniska erfarenheter.
Under föreläsningen får vi en introduktion till RO-DBT. Vi kommer bl.a. få lära oss om överdriven och ohjälpsam självkontroll och hur det relaterar till psykisk ohälsa, hur det kan behandlas med RO-DBT och en del om behandlingens olika komponenter med individualterapi och färdighetsträning.

DIGITAL FÖRELÄSNING
2024-09-17
Arrangör: Mellansvenska lokalföreningen
Christian Rück ger utifrån sin nya bok föreläsningen Ett liv värt att leva: varför självmord blev människans följeslagare.
Christian Rück är psykiater, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet och författare.

ÅRSKONFERENS
2024-10-18 — 2024-10-19
ÅRETS TEMA: KBT & SEX – att arbeta med sexuell problematik
Arrangör: Svenska föreningen för kognitiva och beteendeinriktade terapier
Välkommen till årskonferensen, som i år hålls i Lund! Konferensen pågår fredag eftermiddag till lördag eftermiddag och erbjuder inte mindre än fyra föreläsningar på temat KBT & SEX.
Vi smygstartar fredag förmiddag med ytterligare en föreläsning på samma tema i en Prekonferens!

ÅRSMÖTE OCH FÖRELÄSNING
2024-10-24
Arrangör: Norra lokalföreningen
I samband med vårt lokala årsmöte inbjuder vi till föreläsning/workshop: Compassionfokuserad träning med ungdomar som lider av stress.
Vi tar upp den första internetförmedlade Compassionfokuserade gruppterapin för ungdomar som har utvärderats i Sverige och världen och via en kontrollerad randomiserad studie. Inga Dennhag, docent, psykolog/psykoterapeut, berättar om denna pilotstudie och effekter. Marika Thörn, socionom/psykoterapeut, leder oss i övningar som ingår i terapin.

ÅRSMÖTE OCH FÖRELÄSNING
2025-04-01
FACT I PRIMÄRVÅRDEN
Arrangör: Västsvenska lokalföreningen
Välkomna till Sokratisk café där Mattias Myrälf dyker ned i behandlingsformen FACT (Fokused Acceptance and Commitment Therapy), en metod som bygger på samma grundprinciper som för Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Vad är FACT och vilka är skillnaderna mellan FACT och ACT? Koppla upp dig med oss via Zoom torsdagen den 28 november, klockan 18, så reder vi ut begreppen.
Mattias kommer också att belysa den roll FACT har inom primärvården och vilka förutsättningar primärvården har för att klara sitt KBT-uppdrag. Det finns möjligheter att ställa frågor till föreläsaren!
Om föreläsaren
Mattias Myrälf, leg. psykolog, erfaren föreläsare och utbildare i Fokuserad ACT och primärvårdsanpassad KBT. Mattias har arbetat som psykolog och handledare i primärvården och är författare till kbtiprimarvarden.se.